22 oktober 2018

IS DE MODELOVEREENKOMST EEN BLIJVERTJE?

Oorspronkelijk diende de *DBA (wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ervoor om schijnzelfstandigheid bij ZZP-opdrachten tegen te gaan. Er ontstond veel onrust over bij zowel opdrachtgevers als zelfstandig ondernemers. ZZP-ers kregen in de praktijk zelfs minder opdrachten. Hierdoor heeft de Belastingdienst besloten de handhaving van de wet uit te stellen tot 1 januari 2020. Bij duidelijk misbruik wordt echter wel opgetreden.

 

Wat ik zie, is dat de introductie van de modelovereenkomst steeds meer in lijn ligt met de ‘nieuwe’ werkwijze van de Belastingdienst. Er wordt meer gekeken naar de feiten en omstandigheden. Wat wordt opgeschreven, moet ook worden nageleefd. De fiscaliteit volgt de bedrijfseconomische benadering en op deze wijze wordt er ook gehandhaafd door de belastingdienst. Dit zie je steeds meer terug; zoals bij Transfer Pricing documentatie maar ook binnen het Tax Control Framework waarin wordt beschreven hoe belasting gerelateerde processen intern worden beheerst.

 

Deze ‘nieuwe’ werkwijze zorgt nog voor veel verwarring bij de zelfstandig ondernemers en de opdrachtgevers, waardoor de handhaving ervan zelfs is uitgesteld. De vraag is of dit niet nog meer onzekerheid met zich meebrengt.

 

Nadelig gevolg van de modelovereenkomst is dat de echte zelfstandig ondernemer nu in twijfel wordt getrokken. De opdrachtgevers zien ten onrechte een dunne scheidslijn tussen een echte zelfstandig ondernemer en een werknemer. Als opdrachtgevers echter kritischer naar zichzelf zijn en aandachtiger kijken naar de daadwerkelijke feiten en omstandigheden is snel duidelijk wat echt is en wat niet. In de praktijk loopt een opdrachtgever dan ook minder risico dan ze nu doet vermoeden. 

 

*Was er eerst de VAR (Verklaring Beoordeling Arbeidsrelaties) die de ondernemer onderscheidde van de werknemer, zo is er nu DBA die een arbeidsrelatie beoordeelt. Is er sprake van een medewerker die in loondienst is, dan moet de opdrachtgever bij een klus loonheffing en premies inhouden. In geval van het inhuren van een ZZP-er, is dat niet zo.

Geralateerd

Plaats een reactie